Blog

Werk. Samen. Doen

Welkom bij de blogpagina van WSD. Hier delen we inspirerende verhalen, praktische tips en inzichten over werk, ontwikkeling en inclusiviteit. Als sociaal ontwikkelbedrijf zijn we toegewijd aan het ondersteunen van mensen die op zoek zijn passend werk en volledige participatie in de maatschappij. Onze blog is een platform waar we onze ervaringen delen, uitdagingen bespreken en successen vieren.

Filter op:

Participatiewet Inburgeren Sociaal ondernemen Detacheringen Beschut werken MVO

Aantal getoonde blogs: 0

Expositie: WSD'ers aan het woord

Wat als je steeds moeite hebt om passend werk te vinden, of een baan hebt maar het tempo niet kunt bijhouden? Voor veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn dit herkenbare uitdagingen. Toch kan passend werk nieuwe kansen en perspectief bieden. In de expositie WSD’ers aan het Woord delen WSD-medewerkers hun persoonlijke verhalen: hoe zijn zij, ondanks obstakels, aan hun plek op de arbeidsmarkt gekomen, en welke veranderingen heeft dit teweeggebracht?

Record aantal deelnemers aan Z-route WSD

In september bereikte WSD een record aan deelnemers in de Zelfredzaamheidsroute (Z-route). Op dit moment nemen 200 inburgeraars actief deel aan het inburgeringstraject. Edith Bakker, directeur Participatie van WSD: ”Een echte mijlpaal, waar ik trots op ben. Wij weten vanuit jarenlange ervaring heel goed wat onze inburgeraars nodig hebben om zo snel mogelijk te integreren in de Nederlandse maatschappij. En daar halen onze professionals elke dag ontzettend veel voldoening uit. Dat geldt voor onze docenten, onderwijsassistenten, trainers en trajectconsulenten die dagelijks betrokken zijn bij de Z-route.” Het doel van de Z-route is om de inburgeraars op een zo hoog mogelijk niveau de Nederlandse taal te leren en ze zo snel mogelijk kennis te laten maken met werken in Nederland.

Hoe kom je als werkgever in aanmerking voor loonkostenvoordeel?

Als werkgever wil je niet alleen talent aantrekken, maar ook investeren in duurzame werkrelaties. Dit is jouw kans om als ondernemer op deze manier bij te dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Het loonkostenvoordeel (LKV) is een krachtig instrument om dit te bereiken. Naast het feit dat je zo als organisatie je kosten kan verlagen, biedt het jou als ondernemer dus ook de mogelijkheid om sociaal te ondernemen. Maar welke stappen moet je allemaal nemen om dit financiële voordeel te benutten? En welke doelgroepen komen in aanmerking? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten!

De indicatie banenafspraak: informatie voor werkgevers

In Nederland streven we naar een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen, ongeacht eventuele beperkingen, gelijke kansen krijgt op het werk. Een belangrijk instrument om dit te bevorderen in de indicatie banenafspraak, ook wel bekend als de banenafspraak. Als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze afspraak en te begrijpen wat het voor jouw organisatie kan betekenen. In deze blog lees je alles over wat de indicatie banenafspraak inhoudt, welke verplichtingen en voordelen het met zich meebrengt voor jou als werkgever en hoe je kunt bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt.

Klanttevredenheidsonderzoek

Onlangs heeft WSD een klanttevredenheidsonderzoek gehouden en onze klanten geven ons een 7,9! Waar zijn ze het meest blij mee? Onze samenwerking, betrokkenheid, communicatie, klantvriendelijkheid, kwaliteit en deskundigheid krijgen de hoogste punten. Wil je meer weten? Bekijk hieronder de volledige infographic.

Subsidie Europees Sociaal Fonds

Het Europees Sociaal Fonds (ESF+, programmaperiode 2021-2027) maakt mede mogelijk dat werkgelegenheid wordt bevorderd en mensen aan het werk worden geholpen. De Europese Unie verdeelt ESF-subsidies over alle landen die lid zijn van de Europese Unie. Nederland gebruikt dat geld voor re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Geschikte banen voor mensen met autisme

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar getalenteerde individuen die van toegevoegde waarde zijn voor je team. Mensen met autisme kunnen een waardevolle aanwinst zijn voor je bedrijf, maar het kan een uitdaging zijn om te begrijpen hoe je ze het beste kunt ondersteunen en inzetten.

WSDate, voor iedereen een match

WSD helpt je aan werk dat bij je past, ook als je daar wat hulp bij nodig hebt. Want voor iedereen is er een passende werkplek. Wat kan er wél, is de vraag die we samen beantwoorden. We staan deze zomer op markten in de stedendriehoek Tilburg-Eindhoven-Den Bosch met onze WSDate. Kom er achter wat jouw match is!

Maximale maatschappelijke impact: De kracht van social return

Tegenwoordig wordt er steeds meer gefocust op duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. De rol van bedrijven in het creëren van maatschappelijke impact wordt daarom steeds belangrijker. Een van de methoden die hieraan bijdraagt, is social return. Dit heeft als doel om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In dit artikel vertellen we je alles wat je hierover moet weten en waarom social return zo belangrijk is!

Culturele diversiteit op de werkvloer

Annemarie Oerlemans en Mousa Al Jaradat werken bij het textielsorteercentrum in Schijndel. Daar werken mensen uit veel verschillende culturen. Op de werkvloer merken ze vooral verschillen tijdens de feestdagen. En daar proberen ze steeds meer rekening met elkaar te houden. Hartverwarmend, vinden zowel Mousa als Annemarie.

Lida Bashira, wereldburger voor de klas

In 2019 is Lida Bashiri (50) samen met haar gezin naar Nederland gekomen. Ze is een ondernemend type, in het AZC is zij direct aan de slag gegaan als vrijwilliger in de Computerkamer en als Tolk. Lida is een aanpakker en ziet mogelijkheden!

Werken in het groen: afwisselend teamwerk

Werken in de groenvoorziening betekent afwisselend werk in een leuk team met collega’s. We houden rekening met ieders mogelijkheden en beperkingen. De werkbegeleider begeleidt jou en je team en zorgt dat je op een fijne manier kunt werken. Je kunt ook certificaten en diploma’s halen. Er zijn binnen en buiten WSD mogelijkheden om door te groeien.

Inclusieve Werkgelegenheid: Wet Banenafspraak Uitgelegd

Als het om werkgelegenheid en de arbeidsmarkt gaat draait alles om diversiteit en inclusiviteit. Mensen met een arbeidsbeperking hebben vaak extra begeleiding nodig of behoefte aan een aangepaste werkplek. Dit kan bijvoorbeeld komen door een geestelijke of lichamelijke beperking, wat het vinden van een baan lastiger maakt. Een manier om inclusiviteit op de werkvloer te bevorderen is de Wet Banenafspraak. In dit artikel vertellen we alles over wat de Wet Banenafspraak inhoudt, wat dit voor jou als werkgever betekent en waar je rekening mee moet houden.

Wajong Uitkering: Informatie voor Werkgevers

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om personen met een Wajong-uitkering in dienst te nemen. Dit komt bijvoorbeeld voort uit de Participatiewet en banenafspraak, waarin werkgevers worden aangeraden of zelfs verplicht worden gesteld om werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Wat is de loonkostensubsidie?

De overheid probeert op verschillende manieren werkgevers te stimuleren om werknemers met een arbeidsbeperking een baan te bieden. En dat heeft meerdere voordelen, voor zowel de werkgever als werknemer. Om te beginnen heeft een werkgever een fijne werknemer en de werknemer een betaalde baan! De werknemer voelt zich nuttig, kan iets bijdragen aan de samenleving en bevindt zich onder de mensen. De werkgever draagt bij aan inclusiviteit en verantwoord ondernemen. Maar: het aannemen van personeel met een arbeidsbeperking heeft natuurlijk ook risico’s.

Banenafspraak, participatiewet en quotum: hoe zit het?

Participatiewet

Werkgevers en de Nederlandse overheid willen zich samen inzetten om iedere Nederlandse inwoner onderdeel te laten zijn van de samenleving. Toch zitten nog veel mensen ongewenst thuis met een uitkering of in de bijstand. Door bijvoorbeeld een fysieke of psychische aandoening kunnen zij niet voldoende verdienen om te voorzien in hun levensonderhoud. En dat terwijl ze zelf wel graag aan de slag willen en ook werkgevers op zoek zijn naar nieuwe krachten. Daarom is de Banenafspraak in het leven geroepen. Wat is deze afspraak precies? Hoe verhoudt dit zich tot de Participatiewet? En wat is de quotumregeling? We leggen het je uit in deze blog!

In balans als begeleider in het groen

Als werk en privé uit balans zijn, vraagt dat veel van je. Het overkwam Natasja Mettler. Tot ze besloot dat het niet meer ging en Natasja op zoek ging naar een baan met balans. Nu werkt ze als begeleider in het groen. In haar blog vertelt ze wat haar nieuwe baan haar oplevert. Tipje van de sluier: dat is meer dan alleen balans.

Elonka Huisman: positiviteit op de werkvloer

“Heb je me zien dansen?” Elonka Huisman stapt vrolijk de entreehal van WSD aan de Schouwrooij in Boxtel binnen. Ze draagt een oranje reflecterend vest dat aangeeft dat anderhalve meter afstand houden gewenst is. De assistent-werkleider is even met enkele medewerkers naar buiten gegaan om te ontspannen. “Het is belangrijk dat we soms even samen plezier maken.”

Bernadette's bijdrage aan de maatschappij

Als productiemedewerker loopt Bernadette van Spaendonck (53) vier dagen per week de werkplaats op van WSD in Boxtel. Trots vertelt ze over het werk dat ze uitvoert voor één van de opdrachtgevers van WSD. Dat is op dit moment het in elkaar zetten van schakeltjes voor rolluiken. Het werk verloopt hartstikke voorspoedig: Bernadette: “In het begin is het altijd even wennen."

Camps Food roemt samenwerking met medewerkers WSD

Camps Food uit Breda vertegenwoordigt als distributeur een groot aantal merken uit de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf vervult rollen op het gebied van marketing, sales en logistiek en ontzorgt de keten tot en met levering aan alle retailers in de Benelux. Het bedrijf denkt daarbij ook aan verantwoorde alternatieven op het gebied van sociaal ondernemen. Eén van die alternatieven is co-packing op de Blizo-werkgemeenschap in Vught. Hier bestickeren dertig tot veertig medewerkers van WSD Groep verpakkingen voor Camps Food.

‘Logistiek vraagt soms om extra handjes’

Het warehouse van logistiek dienstverlener Staci in Oisterwijk puilt uit met honderden, misschien wel duizenden producten die klaar staan voor transport. Blikjes Coca-Cola voor supermarkten, tandenborstels van Oral-B voor tandartspraktijken en bierpakketten van Hertog Jan voor de consument. Business development manager Manon van Baest is blij dat ze regelmatig een beroep kan doen op medewerkers van WSD om grote logistieke klussen in korte tijd te klaren.

Medewerkers WSD werken mee aan vacuümmachines

Sociaal ondernemen

Detacheringen

Henkelman Vacuum Systems is de wereldwijde marktleider als het aankomt op de productie van vacuümmachines. De onderneming heeft haar hoofdvestiging in Den Bosch en beschikt op bedrijventerrein ’t Hopveld in Haaren over een assemblagebedrijf waar vacuümmachines met veel precisie worden samengesteld en afgemonteerd. ‘Hier werken ook zeven medewerkers die zijn gedetacheerd via WSD’, vertelt managing director Stephan Harleman (51). ‘Twee van hen staan inmiddels bij ons op de loonlijst. Hét bewijs dat we als werkgever heel tevreden zijn over de samenwerking met WSD.’

De klantmanager als coach

Participatiewet

In december 2018 is het participatiebedrijf in Haaren van start gegaan. Het participatiebedrijf, met de naam ‘Participatie Werkt! in Haaren’, is een samenwerking tussen de gemeente Haaren en sociaal werkbedrijf WSD. Samen experimenteren we met het coachen van inwoners naar een vorm van participatie. De motivatie van de inwoner is de beslissende factor. Hierdoor verandert de benadering van inwoners ten opzichte van de traditionele werkwijze van een klantmanager Werk. En dat leidt tot nieuwe resultaten en inzichten. In dit blog deel ik mijn inzichten. Wat betekent de nieuwe manier van werken voor inwoners en de rol van de klantmanager?

Taal doen: Nederlands leren door te beleven

Inburgeren

Op 1 januari 2021 wordt de nieuwe inburgeringswet ingevoerd. Gemeenten krijgen de regie over inburgering en begeleiden nieuwkomers zodat ze zo snel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving, het liefst via betaald werk. WSD begeleidt sinds half februari in opdracht van MijnGemeenteDichtbij (Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel) een groep van vijf Eritreeërs volgens de kaders van de nieuwe inburgeringswet; inburgeren in combinatie met werk. Dorette Kipperman startte met de groep met taallessen: een combinatie van leren door te doen en leren op de werkvloer.

Werk voor GGZ-clienten

Participatiewet

Mensen die werken hebben duidelijk een betere gezondheid, zowel fysiek als psychisch. Werk draagt bovendien aantoonbaar bij aan geluk. In het project ‘Samenwerkingsverband GGZ-Werk’ bundelen Reinier van Arkel, WeenerXL en WSD hun krachten om GGZ-cliënten aan het werk te krijgen. Het doel is om een zo groot mogelijke groep psychiatrisch kwetsbare mensen passende (arbeidsmatige) dagbesteding en bijbehorende begeleiding te bieden.

Een nieuwe manier van inburgeren: Taal-Doen en de taalstage

Inburgeren

Bij WSD zijn we vanaf 3 mei 2018 gestart met het inburgeringsprogramma ‘Inburgeren met WSD: Werk & Taal’. In dit duale inburgeringsprogramma staan het leren van Nederlands en werk centraal. Dat betekent dat het leren van de Nederlandse taal niet alleen vanuit een lesboek plaatsvindt, maar door te ‘doen’ en te werken. In dit blog, dat een eerste deel is in een tweedelige serie, ga ik u hier meer over vertellen. In het tweede deel zal de aanpak van WSD wat betreft Orientatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) uitgebreid aan bod komen.

Betere samenwerking voor vergunninghouders

Dienst Dommelvallei en WSD zijn in juli 2017 gestart met een samenwerkingsproject op het gebied van integratie van statushouders in de gemeente Son en Breugel en Nuenen. Joelle Burrill, Consulent Vergunninghouders van Dienst Dommelvallei, vertelt over deze samenwerking en geeft haar visie op integratie en wat de succesformule is van het project waar ze aan werkt.

Vijf vragen over medewerkers uit de Participatiewet

Participatiewet

Sociaal ondernemen

De consulenten van sociale werkbedrijven krijgen dagelijks uiteenlopende vragen van werkgevers over de medewerkers die bij hen in het bedrijf werken vanuit de Participatiewet. Wat is loonwaardemeting en wat betekent dat voor mij? Mijn medewerker is ziek, wie doet wat? Mijn gedetacheerde medewerker functioneert niet meer, wat nu? Kan ik iemand uit de Participatiewet zelf in dienst nemen? En zijn er subsidies te krijgen? Mijn gedetacheerde medewerker heeft een opleiding nodig. Wie betaalt wat? Wij zetten deze vijf veel voorkomende vragen en de bijbehorende antwoorden voor u op een rijtje.

Kwalitatief onderhoud openbare ruimte in Oirschot

Participatiewet

Gemeente Oirschot en sociaal werkbedrijf WSD zijn op 1 januari 2018 een informele samenwerking gestart in de vorm van een Servicebedrijf. In het Servicebedrijf komen de uitvoering en serviceverlening van het integraal maatschappelijk beheer van de buitenruimte in de gemeente Oirschot en de werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samen. En dat gaat verder dan het uitvoeren van het groenonderhoud door WSD in opdracht van de gemeente. Rob Braspenning, adviseur Integraal Beheer Openbare Ruimte bij gemeente Oirschot, vertelt waarom de gemeente koos voor deze samenwerking en hoe het Servicebedrijf zich verder zal ontwikkelen.

Omschakelen naar reshoring

Reshoren is het naar Nederland terughalen van productiewerk uit lagelonenlanden. Het is de tegenhanger van offshoring. Ook het bewust in eigen land houden van bedrijfsactiviteiten en het juist níet verplaatsen naar lagelonenlanden valt hieronder. Wat zijn redenen voor bedrijven om aan een reshoring-model te denken?

Samenwerken voor en met vergunninghouders

Participatiewet

Hoe verschillend mensen ook van elkaar zijn, hoe verschillend de afkomst ook is, de wil om een bestaan in Nederland op te bouwen, is overkoepelend voor vergunninghouders.[1] Dat lijkt een ‘open-deur-conclusie’ en toch blijkt het opbouwen van een bestaan in werkelijkheid een moeilijk te nemen horde. Een diversiteit van oorzaken is daar debet aan. Al jarenlang werk ik met vergunninghouders.[2] Ik heb vanuit verschillende posities (maatschappelijke begeleiding, IND, juridische bijstand) gezien wat vergunninghouders allemaal tegenkomen in Nederland. In de vele gesprekken, die ik met vergunninghouders heb gevoerd, viel mij steeds op hoe goed mensen konden aangeven wat wel en wat niet werkte; wat vergunninghouders nodig hebben om te kunnen participeren.[3] Het belang van een goede integratie in Nederland is ook hen niet ontgaan. Met dit uitgangspunt blijkt ook ineens hoe dicht de belangen van gemeenten, maatschappelijke begeleiding en vergunninghouders bij elkaar kunnen liggen. Om dit te bereiken is samen-werken met en voor vergunninghouders verreweg het belangrijkste. In dit blog leg ik uit wat dit inhoudt en wat het belang van samen-werken is.

Gezocht: zittend werk in groepsverband

Detacheringen

Beschut werken

Bij veel sociale werkbedrijven werken mensen met een indicatie voor zittend productiewerk, mensen die echt alleen zittend werk kunnen doen, die uitstekend in groepsverband bij een werkgever buiten de muren van de sociale werkplaats zouden kunnen werken. Dit blijkt in de praktijk echter moeilijk te realiseren. Dat deze medewerkers zo zijn ontwikkeld dat ze het werken binnen het sociale werkbedrijf ontgroeit zijn is natuurlijk goed, maar het blijkt lastig om in groepsverband extern werk voor ze te vinden. Is dat werk er überhaupt wel? Werk & Participatie sprak met accountmanager Jacqueline Musters over deze situatie. Zij is bij WSD verantwoordelijk voor externe groepsdetacheringen en hoopt dat meer werkgevers werk willen of kunnen creëren voor deze groep mensen.

Jobhunting

Participatiewet

De arbeidsmarkt is fors in beweging, het vinden van een passende werkgever met een passende vacature is niet eenvoudig. Voor veel werkzoekenden is het dan ook lastig om een werkplek te vinden en vaak is er extra hulp nodig bij het daadwerkelijk solliciteren. WSD biedt voor deze kandidaten van de gemeente een passende vorm van begeleiding aan. Hierover sprak Werk & Participatie met de jobhunters van WSD, Ilse Vousten en Jeanneke Baars.

De toegevoegde waarde van PSO

Sociaal ondernemen

MVO

Bij Aarts Schilders in Veghel heeft tachtig procent van de medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo is het bedrijf van Anka en Peter Aarts niet doelbewust begonnen, maar zo is het gegroeid en zo willen ze het blijven doen. Niet omdat het een trend is om met maatschappelijk verantwoord ondernemen bezig te zijn, maar omdat werken met mensen met een arbeidsbeperking een bewuste keus is. Het is een andere manier van met mensen omgaan, “Meer als een team,” zegt Anka. Vanuit deze werkwijze was het voor Aarts Schilders mogelijk de derde trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) halen. Werk & Participatie sprak met eigenaar Anka Aarts, projectleider Adviespunt Social Return Paul Broeckaert en gecertificeerd PSO-adviseur Jeanneke Baars over de voor- en nadelen van PSO.

Cliëntbegeleiding gemeente Boxtel onder de Participatiewet

Participatiewet

Beschut werken

Met de komst van de Participatiewet maken klantmanagers van de gemeente Boxtel geen onderscheid meer tussen mensen met en mensen zonder arbeidsbeperking. Zij kijken bij al hun cliënten wat ze nodig hebben om aan het werk te gaan. Piet Jezek, klantmanager bij de gemeente Boxtel, vertelt Werk & Participatie hoe hij omgaat met de begeleiding van zijn cliënten die vallen onder de Participatiewet.

Project Vergunninghouder

Participatiewet

Door de grote vluchtelingenstroom van de afgelopen jaren heeft Nederland nu te maken met een grote groep vergunninghouders, voornamelijk afkomstig uit Syrië, Eritrea en Somalië. Vanuit de Participatiewet is het idee dat ook deze vergunninghouders gaan deelnemen aan de maatschappij. Werken in een land waar je de taal nog niet goed spreekt en de bedrijfscultuur niet kent is voor veel mensen erg moeilijk. Om hen daarbij te helpen, en op die manier de gemeenten te ontzorgen, heeft de Werkacademie van WSD een project opgezet. Werk & Participatie sprak met Debby van Dalen, trainer bij de Werkacademie.

Afstand verkleinen: aandacht voor behoud

Participatiewet

Detacheringen

In juli werd bekend dat zowel overheid als bedrijfsleven in 2015 ruim hebben voldaan aan de banenafspraak; sinds 2013 zijn er 21.057 banen bijgekomen voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Reden tot juichen? Jazeker, de aanname van medewerkers uit deze doelgroep komt steeds meer onder de aandacht te staan van werkgevers. Of de gecreëerde banen echter ook duurzaam zijn, dat valt volgens onderzoek te betwijfelen.

MVO bij groenvoorziening in Moergestel

MVO

W. Ketelaars Bestratingen BV en W. Ketelaars Groenvoorzieningen BV vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk. Zo bieden wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om (weer) aan de slag te gaan. Dit doen wij met volle overtuiging. Wij werken samen met sociale werkvoorzieningsbedrijven en houden wij pilots bij verschillende bedrijven. Social return hebben wij hoog in het vaandel staan. Op deze manier dragen wij tevens ons steentje bij aan de Participatiewet.

Zorggroep Elde Maasduinen en social return

Zorggroep Elde Maasduinen heeft al jaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Hierdoor is werken met mensen met een arbeidsbeperking volledig ingebed in de organisatie. Dat komt goed van pas nu bij opdrachten vanuit de gemeenten, in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), een verplichting ‘social return’ wordt opgelegd. Werk en Participatie sprak met HR Adviseur Pascale Boleij over hoe Zorggroep Elde Maasduinen daarmee omgaat en of het voordelen heeft dat de organisatie al werkt met mensen met een arbeidsbeperking.

Lean maakt sociale werkbedrijven toekomstbestendig

Participatiewet

Met de komst van de Participatiewet is het speelveld voor de traditionele sociale werkbedrijven volledig op zijn kop gezet. Waar voorheen per medewerker een vast subsidiebedrag beschikbaar was, is de hoogte van de subsidie nu afhankelijk van de loonwaarde van de medewerker. Voor de bedrijfsvoering van de sociale werkbedrijven heeft dit grote gevolgen: met minder financiële middelen moeten betere resultaten worden behaald. Een manier om dit te bereiken is het toepassen van Lean: een bedrijfsbrede focus op het realiseren van klantwaarde en het reduceren van verspilling in de interne organisatie. In mijn functie als verbetercoördinator ben ik verantwoordelijk voor de begeleiding van de implementatie van Lean binnen WSD. Aan de hand van mijn ervaringen neem ik jullie mee hoe Lean WSD helpt rendabel te werken binnen de veranderende markt.

Verandering aanbestedingswet

Het aanbestedingsrecht is continue aan verandering onderhevig. Dit heeft ook consequenties voor sociale werkbedrijven en hun relatie met gemeenten. Op 18 februari jl. bezocht ik een extra wetenschappelijke vergadering van de Vereniging voor Aanbestedingsrecht. Tijdens deze, zeer goed bezochte, en interessante vergadering stond het wetvoorstel Wijziging aanbestedingswet 2012 op de agenda. Tijdens de vergadering werd het duidelijk dat er meer mogelijk is op het gebied van publiek-publieke samenwerking. Dit biedt binnenkort nieuwe mogelijkheden in het publieke domein.

Waarom werken met mensen met een arbeidsbeperking

Participatiewet

Sociaal ondernemen

Voor werkgevers zijn er verschillende redenen om met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te gaan werken. Voor Defensie Oirschot was dat de Participatiewet. Wegenbouwer van Kessel had een social returnverplichting naar aanleiding van een aanbesteding en machinebouwer Kemabo had een tekort aan technische vakmensen. Alle drie de organisaties gingen met hun vraagstuk aan de slag. In dit korte filmpje zie je hoe dat in hun organisatie uitgepakt heeft. Met dank aan Locus voor het beschikbaar stellen van het filmmateriaal van Defensie.

Duurzame inzetbaarheid bij arbeidsbeperking

Participatiewet

Sociaal ondernemen

Berco Truck Components in Schijndel heeft een zeer duidelijk idee over het aan het werk helpen en houden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen die bij het bedrijf aan de slag gaat, mag er zijn pensioen halen. Een zowel loyaal als zakelijk streven. Maar hoe doen ze dat daar in Schijndel? Hoe zorgen ze dat medewerkers niet uitvallen, plezier in hun werk houden en tot in lengte van dagen betrokken en productief blijven? Werk & Participatie ging bij hen op bezoek.

Wel doof, geen arbeidsbeperking

Sociaal ondernemen

Wie in de vijver met technisch personeel vist, heeft maar zelden beet. Zo ook Dennis Ketelaars, eigenaar van machinebouwer Kemabo. Tot hij bij toeval tegen sociaal werkbedrijf WSD aanliep. Het aantal techneuten binnen het werkbedrijf is niet groot maar het aantal vissers beperkt zich net zo. Een jaar geleden werd hij voorgesteld aan Jacek van den Bosch. Een jongeman met een auditieve beperking die de opleiding draaier/frezer niveau 2 volgde. Door de aard van het bedrijf en de instelling van Jacek werd de match een succes. Zo zeer zelfs dat Jacek nu vast bij Dennis in dienst is. Net als iedere andere ‘gewone’ techneut. Een casebeschrijving.

Social return verdient meer waardering

Social return is een actueel onderwerp. Werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt biedt goede mogelijkheden om een social returnverplichting in te vullen, ook in de groenvoorziening. Bert van Hintum van Boomkwekerijen M. van den Oever & Zonen kan zich ondertussen expert noemen op dit gebied. Hij ziet zeker de voordelen van werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maar pleit tegelijkertijd voor een pragmatischere opstelling van partijen die aanbesteden.

Vallen, opstaan en toekomst schoonmaakbedrijven

Participatiewet

“Hoe wij begonnen zijn met werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Gewoon, door te proberen en van fouten te leren”, zegt Isolde Huijbregts, directeur Mens & Organisatie bij Toekomst Schoonmaakbedrijven. Voor Isolde is de inzet van deze groep medewerkers een kwestie van vallen, opstaan en optimaliseren.

Verschillen banenafspraak en social return

Allerlei termen vliegen ons om de oren. Denk aan de Participatiewet, banenafspraak, quotumregeling, doelgroepenregister, social return en Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). De meeste vragen tijdens mijn bezoeken van de afgelopen weken gingen dan ook over deze onderwerpen en wat het nu allemaal precies inhoudt of hoe het zich tot elkaar verhoudt. Maar ook of bedrijven met hun social returnverplichting een vinkje kunnen zetten voor de banenafspraak. In deze laatste vraag zit een addertje onder het gras. Laat me de termen, de verschillen en de verbanden proberen uit te leggen.

Kansen van de Participatiewet voor ondernemers

Participatiewet

Het zal u zeker niet ontgaan zijn dat de Participatiewet per 1 januari 2015 in werking getreden is. Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt onder deze nieuwe wet. Daarnaast geeft de overheid aan dat als het bedrijfsleven zelf niet in staat is om 100.000 extra banen te genereren zij op termijn een quotum instelt. Zover hoeft het in mijn ogen beslist niet te komen. Er zijn vooral veel kansen voor ondernemers. Ondernemers moeten ze alleen nog ontdekken! Ik wil u graag meenemen in mijn ervaringen en de mogelijkheden die ik zie binnen de nieuwe Participatiewet. En ik wil u vooral laten zien welke kansen en voordelen het u als collega-ondernemer kan bieden en hoe het uw onderneming verder ten dienste kan zijn.

Vooroordelen over werken met een arbeidsafstand

Participatiewet

Inburgeren

Naar mijn mening bestaan binnen ondernemend Nederland en uitvoerende instanties (te) veel vooroordelen en gaan er halve waarheden de ronde over mogelijkheden en rendement om laaggeschoolde (semi) structurele arbeid door medewerkers van sociale werkbedrijven te laten verrichten. De financiële bijdrage zou niet, of in onvoldoende mate, passen binnen het verdienmodel van ondernemers. Tevens zou potentie, competentie, kwantiteit, prestatieniveau en intrinsieke motivatie van de in te zetten doelgroep ontoereikend zijn. Ook zou er sprake zijn van onbalans tussen opbrengst, zorg en begeleiding. Ik roep alle ondernemers en uitvoerende instanties in Brabant op om ‘vooroordelen en halve waarheden’ kritisch en objectief te wegen en om te buigen naar feiten en feitelijke kansen.

Social return: een maatschappelijke tegenprestatie

Social return. Het is momenteel een hot topic: social return lijkt als warme broodjes over de toonbank te gaan. Ik had niet kunnen weten wat dit onderwerp allemaal teweeg zou brengen toen ik 2 jaar geleden op het Adviespunt Social Return van de WSD kwam te werken. Van een vaak lokaal opgelegde eis waar geen rekbaarheid in zat, zijn we in social return-land eindelijk aan het groeien naar (nog steeds opgelegde) duurzame inzet met regionale uniformiteit en maatwerk invullingen.

Hutten: verantwoordelijkheid en social return

MVO

Groeien naar ontwikkeling en geluk, dat gunnen wij iedereen. Werken en het vinden van een baan is soms niet zo gemakkelijk of vanzelfsprekend. Bij Hutten zijn we ervan overtuigd dat ieder mens talenten heeft, ongeacht hoe lang iemand ook thuis zit of wat zijn of haar arbeidsbeperking ook is. Wij geloven dat iedereen met zijn of haar unieke talenten een bijdrage kan leveren aan de activiteiten van Hutten, hoe groot de afstand tot de arbeidsmarkt ook is. Ons social returnbeleid staat aan de basis van hoe wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opnemen binnen onze organisatie. In dit blog ga ik kort in op hoe wij dat in de praktijk aanpakken.

Participatiewet voor werkgevers

Participatiewet

Mariska van den Berg is manager Marketing & Verkoop bij WSD. Na een kwartaal Participatiewet beginnen de consequenties voor werkgevers langzaam maar zeker duidelijker te worden. Wat is er nu echt veranderd, en wat betekent de Participatiewet in de praktijk voor werkgevers? Werk & Participatie sprak met Mariska.

De onbenutte klantwaarde van MVO

MVO

In de praktijk krijg ik met regelmaat vragen als het gaat over het onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in relatie tot het aannemen van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. De eerste vraag is: Wat levert het mij nu echt op? Direct gevolgd door de tweede vraag: Wat zijn de risico’s? Aangezien ik graag waarde creëer voor mijn klanten ga ik de uitdaging aan om echt antwoord te geven op deze vragen!

Neem contact op

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Contact opnemen